ZMIEŃ WIZJĘ W PROJEKT
I WYGRAJ!

V edycja konkursu architektonicznego - GRAND PRIX 10 000 PLN

Weź udział w konkursie!

Konkurs Zmień wizję w projekt zakończony

IV odsłona konkursu "Zmień wizję w projekt" pod hasłem „Wyobraźnia bez granic” została zakończona. Konkurs, jak co roku, kierowany był do architektów i projektantów, których zadaniem było kreatywne podejście do projektowania z wykorzystaniem okładzin elewacyjnych ROCKPANEL i systemu ociepleń ECOROCK FF.

To już czwarta edycja konkursu przeprowadzanego przez ROCKWOOL Polska. Poziom tegorocznej edycji był bardzo wyrównany. Prace oceniało jury składające się ze specjalistów z branży, pod przewodnictwem Prof. Mariana Fikusa, w składzie arch. Zbigniew Maćków oraz Mariusz Wasilewski i Piotr Pawlak z ROCKWOOL Polska. Jurorzy nagrodzili cztery prace, które szczególnie dobrze odpowiadały na cel postawiony przed uczestnikami. Wyróżnili także autorów czterech kolejnych prac, co dowodzi szczególnie wysokiego poziomu i dużego zainteresowania, jakim cieszył się konkurs.

Patroni medialni

   

Nagrody regulaminowe

Wydział Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego (CeNT II) - II etap, Kuryłowicz & Associates, Ewa Kuryłowicz,  Piotr Kuczyński, Piotr Żabicki, Tomasz Czerwiec, Małgorzata Romanowska, Marcin Ostrowski, Joanna Barwicka, Diana Tuszyńska 

Jury doceniło subtelność i konsekwencję rozwiązania polegającego na zastosowaniu intrygująco zrytmizowanych akcentów kolorystycznych w wydłużonej bryle budynku dydaktycznego. Materiały izolacyjne zostały tu przewrotnie użyte jako element uwydatniający ograniczony do minimum detal architektoniczny. Budynek Wydziału Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego, wymyślony jako funkcjonalna maszyna edukacyjna zyskuje dzięki temu zabiegowi lekkość i elegancję.  Konsekwentnie przeprowadzony zabieg estetyczny ociepla lodowatą bryłę budynku, stanowiąc zarazem subtelny znak szyku i elegancji, niczym wysokogatunkowa podszewka w ubraniu od najlepszego krawca.

  

 Budynek wielorodzinny Latyczowska 14, EMKAA ARCHITEKCI Mariusz Krupa, Paweł Sosnowski, Łukasz Wyczółkowski

Jury było pod wrażeniem determinacji  w przeprowadzeniu  - do ostatniej decyzji projektowej zamysłu estetycznego przez autorów projektu. Prosta i dość typowa forma budynku wielorodzinnego o typologii willi miejskiej, została tu obleczona w bardzo atrakcyjną sukienkę. Zabieg wprowadzenia zsynkopowanych rytmów, niezwykle dynamizuje całość założenia, dodając mu przy tym niepowtarzalny i intrygujący charakter. Jednocześnie sprawia wrażenie bardzo adekwatnego do funkcji środka estetycznego. Autorzy przeprowadzając go poza obrys budynku, także na elementy powiązanej z nim małej architektury dają dowód warsztatu projektowego wysokiej próby. Ta niespotykana na co dzień  konsekwencja, pozwala autorom zbudować specyficzny nastrój architektury i nadać jej tożsamość tak istotną z punktu budowania właściwych relacji społecznych. Bardzo delikatnie poprowadzona gra pionowych paneli daje rzadką w architekturze mieszkaniowej okazję do uzyskania efektów plastycznych. A trzeci wymiar fasady jest zawsze bardzo frapujący.

 

 Budowa  zespołu pięciu budynków biurowo – usługowych, IMBAsymetria, Witold Gilewicz, Marek Borkowski, Marcin Wijowski, Małgorzata Dworzak-Bobula, Izabela Winkler, Tomasz Wontor, Janusz Kasperczyk

Jury przyznało nagrodę za umiar połączony z konsekwencją projektową. Dzięki tym cechom, zespół autorski stworzył niezwykle koherentny w odbiorze i nastroju zanurzony w zieleni zespół biurowy. Pozorne znudzenie powtarzalnością poszczególnych obiektów ustępuje miejsca zachwytowi nad sprawnym wypreparowaniem wchodzącego na nasz rynek, nowego genotypu obiektu biurowego, niezwykle ściśle współpracującego z krajobrazem. Wydawałoby się, że w architekturze obiektów biurowych powiedziano już wszystko. Autorzy udowadniają jednak, że umiar, proporcje i wystudiowany detal wciąż mogą zachwycać i budować dobrą architekturę tła.

 

 Zespół zabudowy mieszkalnej, Beczak Beczak Architekci, Magdalena Beczak, Maciej Beczak, Jarek Borowski, Aleksandra Denis, Beata Kiciak

Jury w tym wypadku przyznało nagrodę za próbę opowiedzenia pewnej prostej historii urbanistycznej, opartej o podstawowe elementy przestrzenne, bez epatowania fajerwerkami formalnymi, czy stylistycznymi. Prosta, czytelna architektura mieszkaniowa, buduje nowy kawałek miasta, tworząc spójne i przyjazne człowiekowi osiedle. Umiar i stonowanie użytych środków narracji, stwarza poczucie ‚solidnej średniej’, którego zdaniem Jury wciąż jeszcze niezwykle brakuje w polskim krajobrazie.